Kje se dobijo dobri in okusni dateljni

Še kako so dobri dateljni, še posebej pozimi, ko je mrzlo in si lahko privoščimo počitek in ob gledanju televizije se sladkamo z dateljni, ker so res okusni. Niso pa samo okusni, še kako zdravi so.

Sama sem bila klicana na pregled, ker sem prišla v leta, ko sem morala opraviti preventivni pregled. Takrat, ko sem dobila pošto in prebrala, da moram na pregled, skoraj nisem šla, ker se mi je zdelo brez veze, saj sem se počutila zelo dobro. Potem pa me je mož prepričal, da je dobro, da grem in preverim, ali je z mano res vse ok. Tako sem šla in izvedela, da imam visok holesterol. 


 

Kako je to mogoče?

Nisem dobila zdravil, sem pa sama poskrbela, da sem holesterol znižana s prehrano in med to prehrano so bili tudi dateljni, ker sem prebrala, kako dobri so, da zmanjšajo raven slabega holesterola, kajti premlada sem bila za maščobne obloge v arterijah. Zavedala sem se, kaj to pomeni, da te vodijo k tvorbi krvnih strdkov, kar pa ni dobro za srce.

Moram priznati, da sem se kar pošteno prestrašila, ker me je izvid resnično presenetil, nikoli ne bi rekla, da bom jaz imela visok holesterol. Čez nekaj časa sem morala ponovno na pregled in stanje se je izboljšalo, tako da sem vedela, da nekaj delam prav. 

Nadaljevala sem s svojo zdravo prehrano, med kateri so bili dateljni in tako bo tudi ostalo. Ne pojem jih veliko, le kakšnega enega ali dva na dan. To je dovolj, kajti dateljni so sladki in ti dajejo apetit, jaz pa se ne želim zrediti. 

Na preventivne preglede sedaj gledam drugače, ker vidim, da ti še pravočasno lahko pomagajo, da ne pride do hujših bolezni. Sedaj cenim to in grem na vse preglede, ki mi jih zdravstvo priporoča. V tem obdobju pa sem hvaležna, ker so dateljni postali del moje prehrane, za katere prej nisem vedela in jih nisem poznala.